Kainuun uusi sairaala – kokemuksia 9Solutions-ratkaisusta
Kainuun uuden sairaalan henkilökunta sekä potilaat saivat käyttöönsä viimeisintä tekniikkaa edustavan paikantavan 9Solutions turva- ja viestintäratkaisun sekä älykästä teknologiaa helpottamaan hoitotyötä sekä tehostamaan toimintoja. Sairaala otti ensimmäiset potilaat vastaan vuoden 2020 tammikuun lopussa, mutta rakentaminen jatkuu vielä vuoteen 2021.
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän projektipäällikkö Terho Pekkala sekä Kajaanin uuden sairaalan sisätautiosaston osastonhoitaja Mervi Lesonen ovat molemmat tyytyväisiä uuteen 9Solutions-ratkaisuun.
Mobiilit ratkaisut tehostavat ajankäyttöä
Sekä Pekkala että Lesonen kokevat, että erityisesti nykyaikaiset langattomat ja mobiilit ratkaisut tuovat sairaalan arkeen ja hoitajien työhön tehokkuutta ja joustavuutta perinteisiin kiinteisiin laitteisiin verrattuna. Hälytystehtävien vastaanottamiseen ja käsittelyyn tarkoitettu hoitajien mobiilisovellus kulkee jokaisella hoitajalla mukana ja tieto hälytystehtävistä, niiden tilasta ja sijainnista välittyy kaikille hoitajille. Tämä tehostaa tehtävien hoitoa ja avun saantia sekä auttaa vähentämään päällekkäistä työtä.
Lesosen mukaan kännykän käyttö vaati aluksi totuttelua, mutta nyt siitä on tullut jo arkinen osa hoitotyötä. “Ennen puhelimet olivat käytössä vain muutamalla vastuuhoitajalla. Nykyään kaikilla hoitajilla on puhelimet, joissa on 9Solutions-sovelluksen lisäksi myös muita hoitotyössä apuna käytettäviä sovelluksia kuten riskiarvomittari, raportointi ja toiminnanohjaus,” Lesonen kommentoi.
Sisätilapaikannus lisää turvallisuutta sairaalaympäristössä
Kainuun uuden sairaalan henkilökunnalla on lisäksi käytössään paikantavat langattomat turvapainikkeet, joilla he voivat kutsua lisäapua, vartijan tai elvytystiimin tarvittaessa. Jokaiselta potilaspaikalta sekä käytäviltä löytyy lisäksi hälytyspainikkeet, joilla potilaat voivat kutsua avukseen hoitajaa. Hoitajat saavat hälytykset suoraan puhelimiinsa, joista he näkevät myös välittömästi potilaan sijainnin.
Osalla potilaista on käytössään henkilökohtaiset hälytysrannekkeet, jotka toimivat myös dementiapotilaiden valvonnassa. Dementiavalvonnan avulla voidaan luoda sairaalan tiloihin yksilöllisiä turva-alueita muistisairaudesta kärsiville, jolloin järjestelmä rajoittaa henkilöiden pääsyn tietyille alueille, tai hälyttää automaattisesti jos henkilö on poistumassa turvalliselta alueelta. “Mikäli henkilö on menossa esimerkiksi hissiin, niin järjestelmä estää automaattisesti hissin liikkeelle lähdön”, Pekkala kuvailee.
Tehokas logistiikka säästää aikaa ja askelia
Varsinaisen hoitajakutsu- ja henkilöturvajärjestelmän lisäksi 9Solutions-ratkaisu pitää sisällään useita hoitajien työaikaa säästäviä ominaisuuksia, kuten laitelogistiikan tehostamiseen tarkoitetun laitepaikannusratkaisun. Laitepaikannus näyttää sairaalan laitteiden ja apuvälineiden kuten sänkyjen ja pyörätuolien sijainnin rakennuksessa, jolloin hoitajien aika ei kulu niiden etsimiseen.
Hoitaja voi myös mobiilisovelluksellaan nähdä kuka on ulko-ovella ja avata oven suoraan puhelimella. Puhelimella voi myös soittaa potilaan huoneeseen, mikä on helpottanut hoitajien työtä sekä säästää aikaa, kun voi etukäteen kysyä mikä potilaalla on hätänä. Puheyhteydestä on paljon apua erityisesti influenssa-aikana, kun hoidettavana on paljon eristyspotilaita.
Yhteistyössä uusia avauksia
Useita järjestelmän sovelluksia on kehitetty myös yhdessä Kainuun uuden sairaalan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Yksi tällainen on ruokakärrykutsu, jonka avulla on tehostettu sairaalan ruoan jakelua. Kainuun uuden sairaalan keittiöstä ruoka toimitetaan yläkerran osastoille. Ruokakärryt laitetaan hissiin ja henkilökunta saa siitä tiedon puhelimiinsa ja käyvät noutamassa kärryn.
Kattava, monipuolinen ja muutosjoustava ratkaisu
Ratkaisun toiminnallisten hyötyjen lisäksi sekä Pekkala että Lesonen kokevat, että kattava 9Solutions-turva- ja viestintäratkaisu palvelee hyvin sairaalan monipuolisia ja muuttuvia tarpeita.
Pekkalan mukaan juuri monipuolisuus ja joustavuus ovat Solutions-ratkaisun suurimpia hyötyjä: “Sairaalan kokonaisuuden hallinnan kannalta on järkevää, että me ei ylläpidetä montaa eri systeemiä, vaan meillä on yksi kattava ja modulaarinen ratkaisu johon voidaan yhteistyössä tarpeen mukaan lisätä erilaisia ominaisuuksia ja toimintoja sekä laajentaa sen käyttöä”, Pekkala kuvailee.
Tiivis ja joustava yhteistyö onnistumisen perustana
Uuden, koko sairaalan kattavan paikannus-, turva- ja viestintäratkaisun asennus ja käyttöönotto uudessa sairaalassa on ollut iso projekti, joka on vaatinut sekä asiakkaalta että järjestelmän toimittajalta paljon resursseja sekä tiivistä yhteistyötä. Asennuksen jälkeen järjestelmän erilaiset käyttötilanteet hiottiin toimiviksi yhteistyössä käyttäjien kanssa ja henkilökunta koulutettiin käyttämään uutta ratkaisua. Yhteistyö uusien ominaisuuksien kehittämiseksi jatkuu edelleen.
Erityistä kiitosta 9Solutions saakin Pekkalalta hyvin toimivasta yhteistyöstä: “Koko käyttöönottoprojekti on mennyt sujuvasti ja yhteistyö 9solutions:in kanssa on ollut mutkatonta. Erityisen tyytyväinen olen tapaan jolla asioita halutaan vielä joustavasti eteenpäin, mikä on erittäin tärkeää tällaisessa yhteistyössä jossa halutaan tehdä myös uusia avauksia, Pekkala kommentoi.
Myös Lesosen mielestä yhteistyö on sujunut erinomaisesti: “Ihanaa porukkaa on ollut ne 9Solutions:in ihmiset joiden kanssa olen ollut tekemisissä ja aina on neuvottu kun on apua tarvittu.”
Kainuun Uusi Sairaala: Toinen vaihe valmistuu 2021
Ensimmäisen vaiheen sairaalan osan laajuus on kaksi kolmasosaa koko rakennushankekokonaisuudesta. Pääosa erikoissairaanhoidon poliklinikoista muuttaa uusiin tiloihin toisessa vaiheessa, ja toisen vaiheen tilat otetaan käyttöön vaiheittain syksyn 2020 ja syksyn 2021 välillä.
Lisätiedot:
Kainuun sote, projektipäällikkö Terho Pekkala, terho.pekkala(at)kainuu.fi 044 7970 269
9Solutions Oy, toimitusjohtaja Sami Herrala, sami.herrala(at)9Solutions.fi 050 3869132
Kuvat (C) Kainuun Sote, Talotekniikka