11/04/2018
Uudentyyppisillä sosiaali- ja terveysalalle suunnatuilla teknologioilla voidaan parantaa hoidon laatua. Oululaisen 9Solutions Oy:n älykäs poistumisvalvonta on ollut koekäytössä Satakunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n asiakkailla sekä Satakunnan sairaanhoitopiirin sosiaalipalveluiden kolmessa kehitysvammaisten asumisyksikössä.
Palvelun tarkoituksena on lisätä turvallisuutta ja ennaltaehkäistä etenkin muistisairaiden ikäihmisten katoamistapauksia.
– Poistumisvalvontalaitteisto asennetaan asiakkaan ulko-oveen. Järjestelmä tunnistaa asiakkaan poistumisen ja hälyttää siitä. Palvelu on käyttäjäkohtaisesti räätäläitävissä, sanoo asiakaspäällikkö Mikael Lindell 9Solutions Oy:stä.
Palvelun testaajina toimineet Veikko Soikkeli ja hänen tyttärensä Raija Hellsberg ovat olleet tyytyväisiä kokeiluun.
– Ennen testauksen alkua äiti siirtyi palvelukotiin ja isällä on ollut paljon opettelemista yksin asumisessa, kertoo Hellsberg.
– Palveluun liitetystä turvapuhelimesta on vahinkopainallusten yhteydessä aina ystävällisesti kysytty, mikä on hätänä. On hyvä, että pidetään huolta, kertoo itsekin omaishoitajana äidilleen ja vaimolleen toiminut Soikkeli.
Ulvilassa asuva Veikko Soikkeli ja hänen tyttärensä Raija Hellsberg ovat tyytyväisiä kokeiluun ja aikovat jatkaa palvelun käyttöä testauksen jälkeenkin.
Testauksessa hälytykset ohjautuivat Tampereella sijaitsevaan Responda 113 Oy:n hälytyskeskukseen ja turva-auttajakäynneistä vastaa 247 Satakunnan Turvapalvelut Oy.
– Hätätilanteita ei onneksi ole sattunut. Yhtenä talviaamuna isä lähti varhain aamulla ulos ja haki samalla postin. Turva-auttaja oli jo isän palatessa paikalla. On tärkeää, että palvelu toimii näin hyvin ja ikäihminen löydetään nopeasti, toteaa Hellsberg tyytyväisenä.
– Yhteinen kokeilu on ollut antoisa. Halusimme tarjota omaishoitoperheille mahdollisuuden kokeilla jotakin uutta ja innovatiivista. Testauksen aikana selvisi, että omaisten turvallisuudentunne lisääntyi palvelun avulla. Toivoisimme perheiden hyödyntävän rohkeammin teknologiaa arjen helpottamiseksi, kertoo Satakunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toiminnanjohtaja Tanja Tukkikoski.
Teknologia nopeuttaa avunsaantia
Satakunnan sairaanhoitopiirin Tekunkorven ryhmäasunnoilla asiakkaiden yövalvonnan järjestäminen on koettu haasteeksi, sillä kaksikerroksisessa rakennuksessa on yöaikaan töissä yksi hoitaja. Asiakkaat ovat 50–85-vuotiaita kehitysvammaisia, joista osa on muistisairaita.
– Järjestelmä tarjoaa pehmeän ja asiakasystävällisen tavan huolehtia asiakkaistamme. Dementoituneilla asiakkailla ilmenee ajoittain levottomuutta. On tärkeää, että työntekijä saa etenkin yöaikaan tiedon asiakkaan liikkumisesta yksikössä, jotta hänen avukseen osataan mennä, kertoo asumisyksikön esimies ja sairaanhoitaja Tiina Koivumäki.
– Olemme kokeneet palvelun tavanomaista ovivalvontaa paremmaksi. Järjestelmä tunnistaa jäikö asiakas huoneeseen vai ei. Tällaisessa yksikössä hälytyksen lähes äänettömyys on myös iso etu, toteaa laatupäällikkö Jouko Alinen.
Testauksessa yhdelle näkövammaiselle asukkaalle asennettiin yöpöydälle hälytyspainike, jota painamalla hän voi pyytää henkilökuntaa etenkin yöaikaan avukseen. Avunpyyntö tulee tekstiviestillä hoitajan kännykkään.
– Aiemmin asiakas huusi henkilökuntaa avukseen, kun kuuli hoitajan liikkuvan lähellä. Asiakas oppi käyttämään kutsupainiketta nopeasti ja on ollut erittäin tyytyväinen nopeutuneeseen avun saantiin. Avun pyytäminen ei nyt myöskään herätä muita asukkaita, sanoo Koivumäki.
Testauksessa yleisiin tiloihin sijoitettu kutsupainike päätyi kesken kokeilun toisen asukkaan käyttöön yksikössä.
– Yksi asiakkaistamme on kaatuillut viime aikoina, ja päätimme siirtää kutsupainikkeen hänen käyttöönsä. Painikkeella asiakas pyytää henkilökunnan paikalle, kun hänen täytyy päästä liikkeelle, kertoo Koivumäki.
Teknologian helppokäyttöisyyteen liittyvät tekijät ovat arjessa tärkeitä.
– Olin alkuun skeptinen kokeilua kohtaan. Nyt olen onnellinen asiakkaidemme puolesta, että lähdimme tähän mukaan. Järjestelmän käytöstä on tullut niin rutinoitunutta, ettei sitä enää edes ajattele, jatkaa Koivumäki.
Jouko Alinen, Sisko Pajunen (Tekunkorven asiakas) ja Tiina Koivumäki kokevat järjestelmän helpottaneen yksikön arkea.
– On ollut hienoa osallistua kokeiluun HYVÄKSI-hankkeessa! Hankkeen kautta tulee kontaktit, organisointi ja arvioinnit. Kun tekee testauksia välillä itse niin huomaa, kuinka paljon kokeilujen toteuttaminen vaatii työtä taustalla. Kokeiluissa aina tarve ja tarjonta eivät kohtaa. Tällä kertaa olemme kuitenkin hankkimassa palvelua käyttöömme, kiittelee Alinen onnistunutta testausta.
HYVÄKSI -hanke osallistaa käyttäjät kehitystyöhön
Älykkään poistumisvalvonnan testaus on osa elinkeinoyhti. Prizztech Oy:n ja Satakunnan ammattikorkeakoulun toteuttamaa HYVÄKSI – Hyvinvointiteknologian innovaatioverkosto -hanketta. Hankkeessa kehitetään käyttäjien, teknologiayritysten ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa helppokäyttöistä teknologiaa eri käyttäjäryhmien hyvinvoinnin tueksi.
– Testauksissa käyttäjät pääsevät kertomaan omista toiveistaan yrityksille. Näin saadaan markkinoille käyttäjäystävällisempiä palveluita, kertoo HYVÄKSI-hankkeen projektipäällikkö Niina Holappa Prizztechistä.
Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto (EAKR), Porin seudun kunnat ja SAMK.
Suomi
Elektroniikkatie 2, 90590 Oulu
Ruotsi
C/O Hetch, Henckels torg 2, 252 36 Helsingborg
Y-Tunnus: 2269554-4
ALV numero: FI22695544
Part of ASSA Abloy
Suomi
Elektroniikkatie 2, 90590 Oulu
Ruotsi
C/O Hetch, Henckels torg 2, 252 36 Helsingborg
Y-Tunnus: 2269554-4
ALV numero: FI22695544
Part of ASSA Abloy
Finland
Elektroniikkatie 2, FI-90590 Oulu
Sweden
C/O Hetch, Henckels torg 2, 252 36 Helsingborg
Sverige
C/O Hetch, Henckels torg 2, 252 36 Helsingborg
Finland
Elektroniikkatie 2, FI-90590 Uleåborg
Etunimi Sukunimi
Titteli
etunimi.sukunimi@9solutions.fi
+358 40 123 4567
Etunimi Sukunimi
Titteli
etunimi.sukunimi@9solutions.fi
+358 40 123 4567
Etunimi Sukunimi
Titteli
etunimi.sukunimi@9solutions.fi
+358 40 123 4567