Häiritseekö Bluetooth lääkintälaitteita ja muita kysymyksiä sairaalan sisätilapaikannuksesta
Operatiivisen toiminnan johtaminen sairaalassa edellyttää ”tässä ja nyt” -päätöksiä, jotka liittyvät potilaiden hoitoon sekä henkilöstö- ja materiaaliresurssien hallintaan. Toimiva sisätilapaikannus lisää sekä potilaiden että henkilökunnan turvallisuutta ja tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tehostaa toimintaa, sillä sen avulla voidaan tehokkaasti jakaa tietoa siitä missä laitteet ja ihmiset sijaitsevat.
Sisätilapaikannus voidaan toteuttaa hyödyntämällä erilaisia teknologioita, joilla kaikilla on omat etunsa. 9Solutions-sisätilapaikannusjärjestelmä sekä siihen yhdistetty hoitajakutsu-, henkilöturva- ja laitepaikannusratkaisu hyödyntää nykyisin sisätilapaikannukseen yleisimmin käytettyä Bluetooth Low Energy- teknologiaa.
Saamme paljon kysymyksiä bluetooth-teknologian ominaisuuksista ja soveltuvuudesta sairaaloihin. Alta löydät vastaukset tyypillisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tai haluat lisätietoa niin laita meille viestiä, kerromme mielellämme lisää.
Miten Bluetooth-pohjainen sisätilapaikannus toimii?
9Solutions-sisätilapaikannusjärjestelmä rakentuu bluetooth-tukiasemista ja niihin yhteydessä olevia hälytys- ja paikannuslaitteista, eli tageista. 9Solutions- sisätilapaikannus mahdollistaa periaatteessa kaikkien Bluetooth-laitteiden, kuten esimerkiksi matkapuhelimien paikantamisen.
Laitteiden hälytys- ja paikkatieto siirtyy tukiasemaverkon ja yhteyspisteiden kautta edelleen internetin yli palvelimille, joissa tieto käsitellään ja mahdolliset hälytykset ohjataan halutuille vastaanottajille.
Häiritseekö Bluetooth sairaalan lääkintälaitteita?
Tutkimusten perusteella Bluetooth-paikannuksella kuten muillakaan sairaaloissa käytössä olevilla Bluetooth-laitteilla, kuten matkapuhelimilla ei ole todettu vaikutusta lääkinnällisten laitteiden toimivuuteen.
9Solutions laitteissa käytetty Bluetooth low energy (BLE) eli matalatehoisen Bluetooth-yhteyden signaalin vahvuus on ainoastaan 2,5 mW, mikä on huomattavasti matalampi esimerkiksi Wi-Fi-laitteisiin verrattuna, joiden lähetysteho on jopa 400 kertainen BLE teknologiaan verrattuna.
Voit lukea lisää Bluetooth-teknologian soveltuvuudesta sairaalaympäristöön tästä aihetta käsittelevästä julkaisusta.
Mikä on järjestelmän paikannustarkkuus?
Paikannuksen tarkkuus riippuu tukiasemien lukumäärästä. Tyypillisesti sairaalassa tai palvelutalossa tarvittava paikannustarkkuus on huoneen tarkkuus, jolloin apu löytää nopeasti perille kun sitä tarvitaan. Tarvittaessa myös tarkempi paikannus on mahdollista. Tukiasemaverkko on helppo asentaa myös sokkeloisempiin käytäviin ja portaikkoihin.
Millaista kaapelointia 9Solutions-paikannusjärjestelmä vaatii?
Lähes kaikki viestintä 9Solutions-järjestelmän laitteiden välillä tapahtuu langattomasti. Suurin osa hälytyspainikkeeista ei tarvitse ollenkaan kaapelointia vaan tiedonsiirto tapahtuu langattomassa Bluetooth-verkossa.
9Solutions-järjestelmä vaatii matalajännitekaapeloinnin jatkuvaa sähkönsyöttöä vaativille järjestelmälaitteille. Käytännössä näitä laitteita ovat kaikki kiinteät tukiasemat, jotka muodostavat paikantavan verkon. Jatkuvalla sähkönsyötöllä voidaan varmistaa paikannusverkon toimivuus ilman paristonvaihtotarpeita.
Lisäksi järjestelmä vaatii LAN-yhteyspisteet ainoastaan CCU-yhdyskäytävälaitteille, jotka yhdistävät järjestelmälaitteet internetin yli 9Solutions-palvelimille sekä optiona tarjottaville käytävänäytöille. LAN-piste tarvitaan myös lisälaitteelle, joka varmistaa järjestelmän toimivuuden mahdollisten internetkatkosten aikana.
Mitä etua laitteiden langattomuudesta on?
Langattomuus myös pienentää kaapelointikustannuksia merkittävästi. Järjestelmä on myös joustava muutoksille, sillä langattomien laitteiden sijaintia voidaan helposti muuttaa mikäli tilojen käyttötarkoitus tai kalustus muuttuu. Esimerkiksi pöytään kiinnitettävä hälytyspainike liikkuu pöydän mukana, eikä kaapeleita tarvitse muuttaa vaikka huonejärjestys muuttuu. Lisäksi laitteiden rikkoutumista ollaan voitu vähentää, kun johdot eivät takerru kiinni niitä siirrettäessä.
Järjestelmää voidaan myös laajentaa ketterästi tarpeen mukaan. Esimerkiksi väliaikaiset lisävuodepaikat voidaan lisätä hoitajakutsujärjestelmän piiriin nopeasti ilman kaapelointia.
Langattomien hälytyslaitteiden sekä jatkuva-aikaisen paikannuksen ansiosta voidaan myös seurata missä henkilö liikkuu, mikä on tärkeää erityisesti päällekarkaustilanteissa.
Kuinka pitkään hälytyslaitteiden paristot kestävät?
Laitteen asetukset ja käyttötapa vaikuttavat niiden pariston kestoon. Langattoman hälytyslaitteen paristo kestää pariston koosta ja laitteen käytöstä riippuen yleensä noin 2-3 vuotta. Esimerkiksi laitepaikannukseen soveltuvien tagien käyttöikä voi kuitenkin olla jopa 8-10 vuotta.
Suurin osa 9Solutions-järjestelmän hälytyslaitteista on halutessa saatavilla myös kiinteästi asennettuina, jolloin ne hyödyntävät verkkovirtaa eikä pariston vaihtotarvetta ole.
Millaisiin kohteisiin Bluetooth-paikannus soveltuu?
Bluetooth-sisätilapaikannus voidaan toteuttaa kaiken kokoisiin, sekä uusiin että vanhoihin rakennuksiin.Teknologiaa voidaan käyttää kaikissa tavanomaisista rakennusmateriaaleista rakennetuissa kohteissa.
Toimiiko Bluetooth-paikannus myös ulkotiloissa?
Bluetooth-tukiaseman kantomatka ulkotiloissa on mallista riippuen jopa satoja metrejä (BLE Long range) ja ulkotiloihin suunniteltujen tukiasemien avulla laitteita voidaan paikantaa myös ulkona.
Parhaan paikannustuloksen saavuttamiseksi 9Solutions-järjestelmä kuitenkin yhdistää Bluetooth-sisätilapaikannuksen sekä ja GPS-ulkopaikannuksen, jolloin käyttäjä voi liikkua sujuvasti sekä sisä- että ulkotiloissa, ja turva- ja paikannussovellus seuraa luontevasti mukana.