Oulun kotihoito – kokemuksia 9Solutions-ratkaisusta
Jokaisella ikäihmisellä on oikeus hyvään hoivaan ja virikkeelliseen elämään. Liian usein laadukkaan kotihoidon haasteena on resurssien kuluminen turhiin asioihin: heikkoon viestintään, aiheettomiin hälytyskäynteihin ja tiedon puuttumiseen.
Neljä vuotta sitten Oulun hyvinvointipalveluissa tehtiin suunnitelma ikäihmisten kotihoidon kehittämisestä. Syksyllä 2018 kaupunki otti kotihoidon turvapalveluissa käyttöönsä 9Solutions-kotihoidon palvelualustan sekä uutta teknologiaa kotona asumisen tueksi ja turvaksi.
Kaikkien kaupungin turvapalvelujen piirissä olevan lähes 1300 asiakkaan perinteiset turvapuhelimet ja ovivahdit vaihdettiin ja tilalle asennettiin uudet älykkäämmät laitteet. Uuteen järjestelmään kuuluvat myös Smooth-tilannekeskusohjelmisto ja Smooth-Lite mobiilisovellus kotihoidon henkilöstölle sekä aktiivisuusseuranta. Uudistuksen tavoitteena on parantaa kotona asuvien ikäihmisten ja muiden kotihoidon palvelujen piirissä olevien asiakkaiden turvallisuutta, mutta myös helpottaa kotihoidon henkilöstön työtä.
Tehokas tiedonkulku parantaa palvelun laatua
Turvapalvelujen uudistamisesta vastannut kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämiskoordinaattori Sirpa Saarela sanoo, että kotihoidon henkilökunta on ollut hyvin tyytyväinen 9Solutions-palvelualustaan. Kiitosta ovat saaneet erityisesti tilannekeskusohjelmisto sekä hoitajien älypuhelimissa toimiva mobiilisovellus. ”Ratkaisu on huomattavasti sujuvoittanut asiakkaiden parissa toimivien hoitajiemme työtä”, hän toteaa.
”Aiemmin kaikki puhelut vastaanotti ulkopuolinen palveluntarjoaja, joka ohjasi hälytykset tarvittaessa meidän auttamispartiollemme. Nyt kaikki puhelut tulevat suoraan 24/7 meidän omalle työntekijällemme”, selventää kehittämiskoordinaattori Sirpa Saarela.
Asiakkaan kotiin saapuessaan hoitaja – tai turva-auttaja – lähettää mobiilisovelluksensa avulla tiedon kohteessa olostaan ja pois lähtiessään kuittaa hoitaneensa tilanteen. Näin hälytyskeskuksen hoitajalla sekä muilla turva-auttajilla on jatkuvasti ajantasainen käsitys tilanteesta.
Turvapartiossa työskentelevä lähihoitaja Pekka Haipola kehuu toimintamallia. ”Uudessa systeemissä meillä on nyt tiivis yhteistyö hälytysten vastaanottajan ja turvapartion välillä. Lisäksi soittajan osoite näkyy monitorissa tarkasti kartalla, ja työntekijä voi tarvittaessa soittaa takaisin asiakkaan turvapuhelimeen mobiilisovelluksen avulla.”
Älyteknologialla lisäturvaa ja kustannussäästöjä
”Turvahälyttimet ovat entistä älykkäämmät. Nyt laitteen taustajärjestelmästä näkee vaikkapa sen, onko turvapuhelimen töpseli vahingossa irronnut. Lisäksi puhelimissa on valmiina kahden operaattorin tukemat SIM-kortit, mikä lisää toimintavarmuutta”, vertaa Sirpa Saarela. Useisiin ikäihmisten asuntoihin on myös asennettu 9Solutions Oy:n älykkäät poistumisvahdit, jotka eivät enää hälytä kaikista ovenavauksista, vaan ainoastaan asukkaan poistuessa huoneistosta.
”Kerrostaloissa asuvat ikäihmiset avaavat usein huoneistonsa oven, kun rappukäytävästä kuuluu ääniä. Aikaisemmin jokainen ovenaukaisu tuotti hälytyksen, joka puolestaan johti käyntiin asiakkaan luona. Uuden tekniikan myötä turvapartion tarkastuskäynnit ovat vähentyneet, mikä näkyy myös mukavalla tavalla monen asiakkaan laskussa”, sanoo Saarela.
Sensorit ja data-analytiikka hoidon ja päätöksenteon tueksi
Ikäihmisillä muistitoiminnot ovat usein heikentyneet, jolloin myös taito hälyttää apua rannekkeen avulla saattaa unohtua. Apuna tilanteissa ovat huoneistoihin asennetut sensorit, jotka seuraavat asukkaan aktiivisuutta ja vuorokausirytmiä ja hälyttävät mikäli rutiineissa tapahtuu jokin poikkeama.
”Aktiivisuusseurannan avulla voimme huomaamattomasti varmistua, että kaikki on asiakkaan kotona kunnossa. Sensorit tuovat apua esimerkiksi tilanteeseen, Jos asukas on esimerkiksi kaatunut yöllisellä vessareissullaan, eikä makuuhuoneen sensori havaitse vuoteeseen paluuta, järjestelmä tekee hälytyksen automaattisesti”, valottaa Sirpa Saarela.
Kaikki kotihoidon toiminnot ja laitteet samassa järjestelmässä
Jatkossa 9Solutions-palvelualusta tuo Oulussa kaikki kotihoidon palvelut niin sanotusti saman katon alle, mikä mahdollistaa palveluiden entistä asiakaslähtöisemmän järjestämisen ja tehokkaamman resurssoinnin.
”Toiminnan käynnistäminen on osa kotona asumisen vahvistamisen strategiaa. Keskuksen toimintaa kehitetään jatkuvasti, ja tulevaisuudessa siihen liitetään esimerkiksi koti- ja omaishoidon asiakaspuhelut sekä ateriakeskeytysten vastaanotto asiakkaan sairaalareissun tai muun poissaolon ajaksi”, sanoo Oulun kaupungin vanhustyön johtaja Anna Haverinen. On tärkeää, että ikäihmiset selviäisivät mahdollisimman itsenäisesti mahdollisimman pitkään.