Syksyllä 2018 Oulun kaupunki otti kotihoidon turvapalveluissa käyttöönsä uutta teknologiaa kotona asumisen tueksi ja turvaksi. Osana uudistusta kaupungin kotihoito siirtyi käyttämään 9Solutions-kotihoidon palvelualustaa ja käsittelee nyt kodeista tulevat turvapuhelut ja -hälytykset omassa hälytyskeskuksessa. Aiemmin kaikki puhelut vastaanotti ulkopuolinen palveluntarjoaja, joka ohjasi hälytykset tarvittaessa kaupungin omalle turvapartiolle.
Jatkuva-aikainen paikannus säästää aikaa
Oulun kotihoidon turvapalveluiden piirissä on noin 1500 asiakasta. Asiakkaan tarpeen mukaan kotiin asennettavaan ratkaisuun kuuluvia käytössä olevia tuotteita ovat turvapuhelin, älykäs ovihälytin, perinteinen ovihälytin ja turvapainike, jotka ovat 9Solutions-järjestelmän kautta yhteydessä turvapalvelukeskukseen. Turvapalvelukeskuksen käytössä on 9Solutions hälytyskeskusohjelmisto puheluiden ja hälytysten vastaanottamiseen sekä mobiilisovellus auttamistehtävien varaamiseen ja käsittelyyn.
Turvapalvelukeskuksen työntekijöiden työtehtäviin kuuluu turvahälytysten vastaanotto ja auttamistehtävien välittäminen auttajataholle, lääkeautomaattihälytysten hoitaminen, sekä ateriakeskeytysten vastaanotto ja purku. Kuusi työntekijää ovat vuoroin turvapalvelukeskuksessa vastaanottamassa ja välittämässä hälytyksiä ja vuoroin turvapartiossa auttamassa asiakkaita. Vuorokaudessa tulee noin 130 hälytystä.
Hälytyskeskusohjelmisto näyttää kaikkien mobiilisovellusta käyttävien turvapalvelutyöntekijöiden sijainnit, jolloin hälytystehtävä voidaan tarvittaessa osoittaa lähinnä olevalle hoitajalle. Kaikki työntekijät näkevät mobiilisovelluksesta kuka on vastaanottanut tehtävän, mikä sujuvoittaa viestintää, nopeuttaa toimintaa ja vähentää päällekkäistä työtä.
Turhat hälytykset ja aiheettomat käynnit vähentyneet
Turvapalvelukeskustyöntekijä Pekka Haipola on tyytyväinen uuteen ratkaisuun.
– Kaikkein suurin ero on ovihälytyksissä. Ennen etenkin yöaikaan tulevat ovihälytykset olivat kriittisiä. Turvapartio lähti joka kerta tarkastamaan asiakkaan tilanteen oven avauksen vuoksi. Nyt pystymme täällä tarkasti seulomaan hälytykset, koska älykkään ovihälyttimen avulla tiedämme onko asiakas sisällä ja onko ovi kiinni.
Haipolan mukaan uuden järjestelmän käyttöönoton jälkeen väärien ovihälytysten aiheuttamat turvapartiokäynnit ovat vähentyneet jopa 75 %. Kun turvapartiolla on vain aiheellisia tehtäviä, nopeutuu avunsaanti sinne missä sitä tarvitaan. Resurssit saadaan kohdennettua oikein.
Selkeämpi kokonaiskuva asiakkaasta auttaa avun tarpeen arvioinnissa
Vanhaan toimintatapaan verrattuna asiakkaan kokonaistilanteen hahmottaminen on helpottunut, mikä auttaa paitsi tarjoamaan asiakkaille parempaa palvelua myös vähentämään turhia tarkastuskäyntejä ja kuluja. Haastattelun aikana Haipolalle tulee hälytys: asiakas on poistunut kotoaan, mutta ei ole palannut rutiininsa mukaisesti. Turvapalvelukeskusjärjestelmään kirjatusta asiakkaan päivärytmistä hän näkee, että asiakas on alunperin lähtenyt ohjattuun päivätoimintaan. Hän ottaa yhteyden päivätoimintakeskukseen, jossa työntekijä vahvistaa kyseisen asiakkaan lähteneen omaisen mukaan päivän viettoon. Haipola kuittaa hälytyksen ja kirjaa tiedon järjestelmään. Entisessä toimintamallissa rutiinin muuttuminen olisi huomattu vasta paljon myöhemmin. Oman hälytyskeskuksen myötä asiakkaat ovat myös tulleet tutummiksi.
Asiakkaan tarpeisiin suunniteltu ja räätälöity ratkaisu
Haipola on saanut olla mukana vaikuttamassa siihen, että turvapalvelutyöntekijöiden näkökulma huomioidaan esimerkiksi turvahälyttimen tarvittavien ominaisuuksien osalta. Tammikuussa aloitetaan yhdessä suunniteltu, sensoriteknologiaa hyödyntävä pilotti, jolla pyritään mm. tunnistamaan asiakkaan vuorokausirytmi ja siinä ilmenevät poikkeudet. Koko hälytyskeskusratkaisu on räätälöity Oulun kotihoidon tarpeisiin ja yhteydenpito toimittajan kanssa on jatkuvaa. Kuulumisia kysellään puolin ja toisin.
– Meille käytiin monta kertaa esittelemässä ja kyselemässä mitä laitteita kotihoidossa ja hälytysten vastaanottamisessa tarvitaan. Me työntekijät tietysti toivomme järjestelmältä toimintavarmuutta ja helppokäyttöisyyttä, ja erittäin yksinkertainen se onkin.
Turvapalvelukeskustyöntekijät ovat edelleen mukana aktiivisesti kehittämässä järjestelmää. Yhteisissä palavereissa palaute ja kehitystarpeet menevät suoraan eteenpäin tuotekehitystiimille.
– Esimerkiksi kerran oli kysymys Euroopan laajuisesta serveriongelmasta, joka aiheutti meille katkoksen. Sen jälkeen saimme kriittisen palvelun asiakkaiden turvapuhelimiin tupla-SIM-ominaisuuden, jolloin laite ei ole riippuvainen vain yhden operaattorin palvelusta.
Oulun kaupunki on rohkeasti uudistanut kotona asumisen tuen palveluitaan nykyaikaisilla toimintamallella. Älykkäät ratkaisut keventävät työkuormaa ja säästävät aikaa. Tämä kaikki näkyy laadukkaampana hoivana, mielekkäämpänä työympäristönä sekä pienempinä kustannuksina. Tavoitteena on, että entistä useampi ikäihminen selviäisi mahdollisimman itsenäisesti mahdollisimman pitkään.
Lue myös juttusarjan ensimmäinen osa siitä miten 9Solutions-järjestelmä sujuvoittaa Oulussa kotihoidon työtä.